Muziek

Muziek rond het Thomasevangelie


CD 'Het Koninkrijk van de Vader'

In 2013 verzorgde Vocaal kwartet Quartz enkele themaconcerten onder de titel 'Het Koninkrijk van de Vader'. Hierin werden, naast een aantal Pater Nosters/Onze Vaders ook enkele logia van het Thomasevangelie ten gehore gebracht (waaronder logion 77 zoals onderaan op deze pagina te beluisteren). Het repertoire van deze concerten is in enkele sessies in de kapel van Mariabosch in Baexem opgenomen en verschenen op cd. Zie: CD 'Het Koninkrijk van de Vader'.

Liederen en motetten

In 2006 heeft de stichting Codice e Musica in samenwerking met uitgeverij Intrada een liederen- en motettenboek over het Evangelie van Thomas uitgegeven. Een aantal Nederlandse dichters (Anton Ent, Maria de Groot, Hans Groenewegen, Marieke Jonkman, Joke van Leeuwen en Renée van Riessen) en componisten (Caroline Ansink, Erika Budai, Kees van Eersel, Theo Goedhart, Hans Jansen, Leo Köhlenberg, Frank van Nimwegen, Gerben van der Veen en Sjoerd van der Veen) heeft twaalf liederen en twaalf motetten geschreven voor koor, solisten en instrumentalisten.

Met deze uitgaven richt deze stichting zich op een algemeen publiek dat belangstelling heeft voor muziek en/of het evangelie van Thomas. Het zijn geen specifieke kerkliederen, hoewel het ook mogelijk is de muziek in een kerkdienst uit te voeren. De eerste uitvoering van deze muziek had plaats op 11 februari 2007 in Joure. Meer informatie op de website bij dit project

Opnamen

In 2010 is een aantal werken uit deze serie ten gehore gebracht door kamerkoor Couleur Vocale uit Midden-Limburg. Het ensemble verzorgde een drietal themaconcerten rond het Thomasevangelie en het Onze Vader in Heythuysen, Limbricht en Eindhoven. Tijdens de concerten werden de werken kort toegelicht door Jos Stollman, schrijver van het boek Zenmeester Jezus.

Van het concert op 16 oktober in Eindhoven hieronder een video-opname van de logia 51-61-77, en van de logia 97-113, telkens voorafgegaan door een korte toelichting door Jos Stollman.

In 2011 voerde Kwartet Quartz logion 77 uit tijdens de Witte Donderdagviering in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht:


Terug naar de HomePage van het Thomas Evangelie